Morfar, hva er egentlig Frimurerlogen?

Av Tron B. Endresen
Morfar, hva er egentlig Frimurerlogen?
 
||| |||

- Morfar, hva er egentlig Frimurerlogen?

- Jo Christine, Frimurerlogen er en slags skole.

- Går gamle folk også i skole??

- Morfar er vel ikke gammel! Men vi blir aldri for gamle til å lære. Men det er riktig at det bare er voksne som går i denne skolen.

- Hva er det dere lærer for noe i denne skolen?

- Vi lærer om oss selv.

- Om dere selv? Vet du ikke hvem du er. Jeg vet jo hvem du er!

- Jo, jeg vet godt hvem jeg er, men kanskje ikke godt nok hva jeg er. I denne skolen lærer vi hvordan vi hver dag skal bli litt bedre og hvordan vi skal forstå hvorfor vi er født og hvorfor vi lever. Det er jo ikke alltid lett. Vi må alltid gjøre så godt vi kan. I denne skolen kan vi lære hvordan vi skal gjøre mer av de gode tingene og mindre av de dårlige tingene.

- Kan damer også gå på denne skolen?

- Nei, dette er en gutteskole.

- Det er feigt! Jenter må også få lov! Hvorfor får ikke jenter lov å gå på denne skolen? Er det fordi de allerede vet hva de er?

- Jenter kunne nok også ha gått på denne skolen, men av og til kan det jo være fint om gutter bare er med gutter og jenter bare er med jenter. Guttene skal jo alltid «tøffe seg» for jentene. Hvis der ikke er noen jenter tilstede er det ingen som gidder å tøffe seg. Da kan de bare være seg selv. Men det finnes "jenteskoler" også som voksne damer kan gå på. Mormor går jo på en sånn skole som heter Maria-logen. Jeg tror at de lærer mye likt på den skolen også.

- Er det klasser i denne skolen?

- Ja, 10 klasser, akkurat om i barne- og ungdomsskolen. Vi går ett år i første klasse, ett år i annen klasse. Men så må vi gå to år i tredje klasse før vi går opp i fjerde klasse.

- Må dere gå om igjen fordi dere ikke er flinke nok?

- Nei, men det tar litt ekstra tid å lære seg alt. Ofte trenger vi mer tid.

- Har dere eksamen etter hver klasse?

- Nei vi har ingen eksamen, men vi har prøver.

- Er ikke det det samme da?

- Nei, det er ikke det hos oss. Vi har bare prøver for at vi selv skal få se om vi har lært noe. Det er ingen som kontrollerer hva hver elev i denne skolen lærer. Ingen får karakterbok.

- Men det er noen som sier at alt er så hemmelig i frimurerlogen. Hvorfor er det hemmelig?

- Ja, det er mange som ikke vet noe, men som tror de vet. Og fordi de ikke vet sier de at alt er hemmelig. Men egentlig er bare en eneste ting hemmelig: Det er hva den enkelte har lært av å gå på denne skolen. Det er en hemmelighet for hver enkelt. Men det er riktig at vi ikke forteller noen om akkurat hvordan klassetimene våre gjennomføres. Det er ikke fordi det er så hemmelig. Husk at der er over 1 million medlemmer i Frimurerlogen over hele verden. Bare i Norge er vi nesten 20 000 medlemmer eller skoleelever om du vil. Det kan ikke være særlig hemmelig når alt vi gjør deles med så mange? Kan jeg få stille deg et spørsmål?

- Er det vanskelig?

- Nei! Hva er kjekkest: Å ta Berg og Dalbane i Kongeparken selv eller at jeg forteller deg at jeg har tatt Berg og Dalbane og at jeg synes det er kjekt (men ganske nifst!)?

- Det var et tullespørsmål! Jeg må jo oppleve det selv! Jeg får ikke noe sug i magen bare av at du forteller det til meg!

- Nei, akkurat! Slik er det med Frimurerlogen også! Det må oppleves! Det er slik vi lærer noe i Frimurerlogen: Ved å oppleve det selv.

- Jeg har sett et bilde av deg på veggen i Frimurerlogen. Der har du også et sverd. Bruker dere sverd?

- Ja, vi har mange ganger sverd med oss, men ikke til å slåss med. For oss er sverdet bare et symbol.

- Hæ??

- Et symbol betyr at noe egentlig betyr noe annet enn det som det ser ut som. For eksempel betyr et hjerte det samme som kjærlighet. Et hjerte er et symbol på kjærlighet. Så gir du et hjerte til en gutt betyr det at du er glad i ham.

- Æsj!!

- Så hos oss er sverdet også et symbol. Et slags tegn på at vi sloss mot det vi ikke vil ha noe av.

- Hva er det?

- Det er alle våre dumme tanker og det vi av og til gjør men som vi ikke burde gjøre. Slik som at vi ikke er fullt så snille mot andre mennesker som vi burde være.

- Men hvorfor har dere alltid på dere fine klær, akkurat som om dere skal i selskap?

- Jo, fordi det vi lærer i denne skolen er så viktig at vi må ta på oss de fineste klærne vi har. Og så synes vi at det er viktig at vi alle går kledd helt likt.

- Hvorfor det?

- Har du sett bilder av engelske barn når de går på skolen? De har på seg helt like skoleuniformer. Det viser at de hører sammen og ingen er bedre enn andre. Det er og et slags symbol: Like klær betyr at alle mennesker er født like og er like mye verdt. Da har vi lært det og!

- Kan alle gutter bli med hvis de vil?

- Neeei, egentlig ikke. Du må være voksen. Det er mye i denne skolen som er så vanskelig at du må bli voksen for å forstå alt. Og så må du tro på Gud. Det er viktig.

- Tror du på Gud, morfar?

- Christine, det gjør jeg.

 

 

Kilde: Bladet Logekjeden

Sist redigert søndag, 21 mai 2023 15:39

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2022 Den Norske Frimurerorden