Forskningslogen avduket portretter og tildelte sitt første honnørtegn

Av Kristoffer Sandven
Portrettene avdukes.|Ordførende Mester Kjell Juveth Johansen og vår kantor Thor Skott Hansen med honnørtegnet.|Musikerne som fremførte Royal Arch-musikk under møtet.|Einar Steen-Nøkleberg og Elisabeth Tandberg|Del M Jørund Gustavsen leder spørsmålsrunden rettet til dagens foredragsholder Leif Endre Grutle. Portrettene avdukes.|Ordførende Mester Kjell Juveth Johansen og vår kantor Thor Skott Hansen med honnørtegnet.|Musikerne som fremførte Royal Arch-musikk under møtet.|Einar Steen-Nøkleberg og Elisabeth Tandberg|Del M Jørund Gustavsen leder spørsmålsrunden rettet til dagens foredragsholder Leif Endre Grutle. Foto: Kristoffer Sandven|Kristoffer Sandven|Kristoffer Sandven|Kristoffer Sandven|Kristoffer Sandven

Lørdag 19. september 2015 avholdt Forskningslogen Niels Treschow sin 12. høytidsdag. Foredraget ble holdt av Forskningslogens egen Leif Endre Grutle, som fortalte om Royal Arch-kapitlet Dovre i Norge. Tross Oslo Marathon var det mange brødre som hadde funnet veien til Stamhuset denne lørdagen.

Royal Arch-kapitlet arbeidet på midten av 1780-tallet i Kristiania, og hadde et kort liv. Det har imidlertid gitt oss tilgang til det som må være de eldste bevarte Royal Arch-ritualene i verden. Royal Arch er i dag en svært viktig grad både på de britiske øyer, i USA og i Europa forøvrig.

Vakker musikk

Et spesielt innslag under dette møtet var at br. Thor Skott Hansen hadde fått med seg tre blåsere fra Frimurerorkesteret og sammen med disse fremførte original Royal Arch-musikk. Dette var et vakkert og annerledes tilskudd til møtet, ikke minst fordi musikerne satt nede på gulvet istedenfor på galleriet.

Ved taffelet hadde vi også gleden av å høre Einar Steen-Nøkleberg akkompagnere Elisabeth Tandberg når hun fremførte klassiske perler på fransk og tysk, sistnevnte også med brødrenes deltagelse som improvisert kor.

I tillegg til foredrag og senere spørsmålsrunde til foredragsholderen, hadde Forskningslogen også noen andre ting på lur denne gangen.

Logens Honnørtegn

Ordførende Mester, Kjell Juveth Johansen, tildelte Forskningslogens aller første honnørtegn til br. Thor Skott Hansen. Broder Thor har vært en uvurderlig del av Forskningslogen de senere årene med sine musikalske bidrag. Han bidrar selv som musiker, men spiller også på sitt store nettverk av musikere og sangere som han trekker inn i våre møter og arrangementer. Han har dessuten utført forskning innen frimurermusikk og er blitt publisert både i akademiske kretser og i årboken Acta Masonica Scandinavica. Thor Skott Hansen er brennende opptatt av musikk i logen og dette vil han fortsette å arbeide med, både i Forskningslogen og i Ordenen forøvrig. Vi er heldige som har br. Thor iblant oss som br. Taler og Kantor.

De to første Ordførende Mestre portrettert

Etter taffelet var det tid for nok et for Forskningslogen historisk øyeblikk. Ordførende Mester og Delegert Mester Jørund O. Gustavsen avduket da de nymalte portrettene av de to tidligere Ordførende Mestre i Forskningslogen. Både Kaare J. E. Stephensen og Arne Hilmar Andresen var tilstede og bisto i avdukingen av portrettene. Det så for oss ut som at begge var fornøyde med det arbeidet som var utført av maler og broder Odd Børre. Ved avdukingen av disse maleriene er alle tre Ordførende Mestre i Forskningslogen blitt portrettert.

Sist redigert mandag, 21 september 2015 16:08