Menneskehandlere på Grev Wedels plass?

Humanist Forlag har gitt ut boka "Konspiranoia - Konspirasjonsteorier fra 666 til WTC". Kapittel 4 i boka, som gjengis i sin helhet i Dagbladet, heter "Menneskehandlere på Grev Wedels plass" og handler om en konspirasjonsteori som var utbredt i 1800-tallets Kristiania, der frimurerne ble beskyldt for mord og menneskehandel...

Den Gamle Logen på Grev Wedels plassInteressant lesning om en periode der vandresagn grep byens innbyggere og fikk dem til å samles rundt den Gamle Logen på Grev Wedels plass. Dette er bare en av mange fantasifulle konspirasjonsteorier frimureriet er blitt utsatt for i årenes løp.

Slik begynner kapittelet:

I september 1869 verserte en skremmende historie i Kristiania; unge piker og gutter ble bortført og drept, for så å bli solgt til hedningene. Mange kjente noen som visste om folk som hadde forsvunnet – en ung bondekone fra Lommedalen, to barn fra Vika og en 17-årig jente fra landet var allerede "faldne under Morderkniven", gjenga Morgenbladet 17. september 1869 fra samtaler de hadde hørt kvelden før. De som sto bak denne handelen med menneskekjøtt var – ifølge ryktene – frimurerne. Raseriet mot frimurerne ble til slutt så stort at det resulterte i et tredagers oppløp mot frimurerlosjen, der rundt åtti personer ble innbrakt av politiet for å ha forstyrret ro og orden.

Med utgangspunkt i Morgenbladets avisreportasjer i dagene før, under og etter oppløpet, skal vi her se nærmere på både denne fortellingen om frimurerne og de ulike gruppene som deltok i disse septemberdagene, da ryktet var blitt så sterkt at det drev folk til handling.

Les hele artikkelen hos Dagbladet

 

Sist redigert søndag, 09 mars 2008 17:42