Jeg har med glede vært grytevakt i mange år, både på Universitetsplassen og Nationaltheatret. 

Jeg har lyst til å fortelle følgende hendelse fra Universitetsplassen i år.

Denne kvelden var det øsende regn, mørkt og folk hastet forbi, men noen stoppet opp og la penger i gryten. Så kommer en mor og far med sine to døtre ca 10 og 12 år gamle. De har med seg en stor bag full av julegaver som de vil gi til Frelsesarmeen. Sammen legger vi alle gavene – jeg tror det må ha vært ca 15 pakker – over i en av Frelsesarmeens blå plastsekker. Den ble nesten full. De fortalte de hadde laget mesteparten av gavene selv og pakket dem inn i julepapir og satt merkelapper på.

Til slutt tok barna opp sine portemoneer med sparepengene sine – de hadde flere hundre kroner hver – og fyllte over i gryten. Foreldrene la også penger i gryten.

Jeg ble meget imponert og faktisk rørt over deres giverglede. Det eneste jeg kunne gjøre var å takkeså meget og ønske alle en riktig god jul.

Det ble en gledens kveld i regnværet for meg.

 

Tirsdag 14.mai var rundt 220 festkledte og feststemte gjester samlet i selskapsteltene som var reist på plassen mellom de ærverdige bygningene som utgjør Frimurerhjemmene på Bygdøy.

Blant de mange fremmøtte var OSM, tidligere OSM og to tidligere styreledere. Nåværende styreleder John Langrind startet med å berette om noen av de historiske høydepunktene som ligger til grunn for Frimurerhjemmene samt hvordan situasjonen er i dag. De fremmøtte fikk blant annet høre om hvordan Norges eldste kor (172 år!); Frimurernes Sangforening, i 1876 startet “Foreningen til fattige Børns bekledning”. Få år senere ble det etablert et barnehjem. I 1912 ble det, med stor og lang innsats fra flere frimurere, kjøpt 30 mål på Bygdøy, for å bygge et alderdomshjem for trengende frimurere og deres enker.