Tirsdag 17. september 2024 markerer Bergens Provincialloge sin Høytidsdag nr 99 år. Provinciallogen ble etablert i 1925 og en kan trekke en linje fra Kaigaten 4 og den første Provincialmester, Kasper Kruse Kielland til Jonas Reinsgate 14 og dagens Provincialmester, Hjalmar Olseth (se bilde).
Men den offisielle frimurervirksomheten her i vest (det hele) startet allerede 29. juli 1875 med innvielsen av loge nr 2 i Norge, St Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge. Bergens Provincialloge omfatter Rogaland og Vestland fylke og teller i dag nesten 2000 medlemmer. Syv Johannesloger, tre Andreasloger og en Stewardloge hører til i disse fylkene.
Dersom vi imidlertid skal lage en tidslinje for utviklingen av det som i dag er blitt Bergen Provins, så må vi starte i 1872. Fra våre historiske skrifter påpeker at det ble opprettet en loge i Bergen allerede i 1785, men det fortelles videre at den etter noen år ble lagt ned.
I 1872 bodde det i Bergen flere brødre som var opptatt enten i Christiania eller i utenlandske loger. Bylege Fredrik Wilhelm Stabell henvendte seg til arveprins Oscar i 1872 og rådførte seg med tanke på hvordan en burde går frem for å få opprettet en egen selvstendig loge i Bergen. Prinsen antydet at de i alle fall burde være mer enn 30 brødre for å danne egen loge. 29. juli 1875 ble broder Hans Henrik Ramm ble installert som den første Ordførende Mester i St. Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge.
St. Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge var nå i vekst og etter et par år med leiede lokaler i Kong Oscars gate 11 ble nye lokaler i Kaigaten 4 tatt i bruk 1877.
Frimureriet opplevde nå en god vekst på Vestlandet og både i Stavanger etter hvert i Haugesund ble det opprettet loger. I Bergen ble det 11. januar 1922 opprettet en Stewardloge, men det gikk bare tre år før Bergens Provincialloge høytidelig kunne innvies den 24. september 1925, med Kruse Kielland som provinsens første Provincialmester.
Etter hvert som årene har gått er det blitt større virksomhet de fleste steder. I Stavanger fikk man tidlig tak i det sentrale bygget i Løkkeveien, og etter noen utvidelser gir dette i dag rom for både Stewardsloge, Andreasloge og to Johannesloger, samt en broderforening.
I Bergen så Frimurerlogen seg nødt til å flytte fra de gamle lokalene i Kaigaten. Både størrelsen på bygget og reguleringsplanene for området i Marken ga lite håp for fremtiden der. Det nye logebygget i Fosswinckelsgate/ Jonas Reinsgate ble innviet i forbindelse med Oscars til de syv Bjerges 100-års jubileum.
I Haugesund fikk de utover på 1990-tallet etablert seg skikkelig i et eget bygg som i dag gir rom for både Andreasloge og Johannesloge, samt en broderforening. Dessuten har brødrene på både Voss og Stord fått opprettet egne loger de siste årene.
I hele Bergen provins er det en hektisk virksomhet med møter hver dag i de forskjellige gradene. Ordenshuset i Jonas Reins gate kan også leies ut til arrangementer som brylluper, bursdager mm. Den «moderne tid» kan en gjerne kalle det, men tradisjonene består!
Takk til Per Tillier for betydelig bidrag til tekst. Teksten over tar utgangspunkt i et foredrag av Per Tillier.