×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 2

Forskningslogen Niels Treschow arrangerte sitt første instruksjonsmøte i X grad. Dette fant sted i Stamhuset i Oslo lørdag 14. september. 

Møtet ble gjennomført som et instruksjonskapittel i samarbeid med Nevnden for frimurerisk forskning. 

- Grunnlaget for instruksjonene ligger i vår Ordens tiende grad, som kanskje har den mest komplekse utviklingshistorien av alle gradene innen Det svenske system, og dette gjelder både innhold og organisatorisk plassering. Lenge var graden primært forbeholdt brødre med sentrale embeter, men i løpet av de siste 20-30 årene har graden blitt «demokratisert». I dag kan alle brødre tildeles graden etter omkring 20 års medlemskap. For flertallet av Ordenens brødre blir dermed X grad den siste gradpasseringen man opplever.

Det er derfor naturlig å se X grads innhold som en viktig nøkkel til korrekt tolkning av helheten i Ordenens læreinnhold. Gjennom to instruksjoner kunne seminaret bidra til å øke brødrenes forståelse av graden. Forskningslogens første Ordførende Mester Kaare J. E. Stephensen, presenterte gradens historie og utvikling, mens Ordenens Høyeste Prelat  Ingar Samset, behandlet temaet «Hva er budskapet X-grad?». 

Det hele ble vakkert rammet inn med musikk og et godt embedsverk. 

Forskningslogen Niels Treschow gjennomførte sin høytidsdag og feiret med dette sitt 15. år i Stamhuset i Oslo. 

I møtene som Forskningslogen arrangerer, er det lagt vekt på å presentere relevant frimurerisk forskning. På møtet presenterte Delegert Mester Frank Sæther et foredrag rundt temaet "Hærmesterloger". 

Etter taffelet ble portrettet av Ordførende Mester Leif Endre Grutle avduket. Det er malt av Helene Knoop.

Vi ønsker å minne om Forskningslogen Niels Treschows høytidsdag, lørdag 9. september, kl 14.00 i Ordenens Stamhus.

Det vil bli foretatt installasjon av ny Ordførende Mester i Forskningslogen. Ordenens Stormester har utnevnt Leif Endre Grutle til å overta stolen etter Kjell Juveth Lenngren. Den tiltredende Ordførende Mester vil selv holde et foredrag som belyser hendelsene for 300 år siden, da den første engelske Storlogen ble dannet.

Etter foredraget blir det en aperitiff i Amigeralsalen, før vi går til taffel. Deretter blir det hyggelige samtaler og diskusjoner ved kaffen.

Av hensyn til organisering av møte og taffel ber vi om påmelding til høytidsdagen. Dette i motsetning til det som tidligere er annonsert.
Påmelding skjer via ”Min side” på Frimurer.no.

Her kan du lese Verba Masonica nr. 13-2015. Dette nummeret ble utgitt til Forskningslogens møte i Oslo 17. januar 2015. Temaet for møtet var «Royal Arch kapitlet Dovre», med foredrag av br. Leif Endre Grutle.

Utgitt i forbindelse med Forskningslogen Niels Treschows møte på Oscarsborg 11. april 2015.

Lørdag 19. september 2015 avholdt Forskningslogen Niels Treschow sin 12. høytidsdag. Foredraget ble holdt av Forskningslogens egen Leif Endre Grutle, som fortalte om Royal Arch-kapitlet Dovre i Norge. Tross Oslo Marathon var det mange brødre som hadde funnet veien til Stamhuset denne lørdagen.

Her kan du lese Verba Masonica nr. 11-2015. Dette nummeret ble utgitt til Forskningslogens møte i Bergen 17. januar 2015. Temaet for møtet var «Det Rektifiserte System i Norge», med foredrag av br. Joachim Svela.

Her kan du lese Verba Masonica nr. 10-2014.

Saker i dette nummeret:

  • Ritualer fra 1779 frem fra glemselen.
  • Hvordan det svenske system havnet i Tyskland.
  • Det norske system.
  • FNTs 11. høytidsdag ble feiret på Hamar.
  • Nordisk Forskningskalender.

Les Verba Masonica 10-2014

Her kan du lese Verba Masonica nr. 9-2014.

Saker i dette nummeret:

  • Niels Treschows grunnlovsforslag
  • Stamhustegninger ikke tapt likevel!
  • De ukjente stormestrene
  • Forskningslogens spørreundersøkelse
  • Nordisk Forskningskalender 2014/2015

Les Verba Masonica 9-2014

Her kan du lese Verba Masonica nr. 8-2014.

Frimurer forskningsgrupper

Vis artikler