Etter "pandemitørke" var det endelig klart for en tur til deputasjonsloge i Sunnfjord. Motorsyklene var stelt og klargjort, mens andre fant plass i biler.

I møtet i St. Johanneslogen Oscar til de syv Bjerge den 2. mai ble Nils Tore Lund tildelt logens honnørtegn av avtroppende Ordførende Mester Hjalmar Olseth.
Stig Wernø Holter ble tildelt Stormesterens Fortjenstmedalje av Ordenens Stormester.

Vi gratulerer!

Øyvind Hauge ble på sedvanlig, høytidelig måte installert som Oscar til de syv Bjerges nye Ordførende Mester mandag 2. mai 2022. Det var tilreisende fra fjern og nær. Ordenens Stormester med følge var også til stede. Broder Øyvind avløser Hjalmar Olseth som blir ny Provincialmester i Bergens Provincialloge. Vi gratulerer!

Oscar til de syv Bjerge valgte mandag 4. april 2022 Øyvind Magnus Hauge til ny Ordførende Mester.
Broder Øyvind kommer fra embedet som Deputert Mester og overtar etter Hjalmar Olseth. Han vil bli installert mandag 2. mai.
Vi gratulerer broder Øyvind med valget!

Oscar til de syv Bjerges honnørtegn ble tildelt Vegard Botnen på logens høytidsdag mandag 21. februar. 

Logemøter kan nå avholdes uten begrensninger, dette gjelder også all annen logeaktivitet.

Regjeringen har nå fjernet alle forskriftsfestede tiltak mot covid-19, inkludert krav om munnbind, en meter avstand og plikt til isolasjon ved sykdom. Endringene gjelder fra lørdag 12. februar kl. 10.00. Logene kan derfor gjenåpne uten begrensninger. Dette betyr at Oscar sitt møte mandag 14. februar blir et VANLIG LOGEMØTE!

Alle brødrene oppfordres til å følge de generelle rådene som er gitt til befolkningen:

  • Praktiser god hånd- og hostehygiene
  • Følg koronavaksinasjonsprogrammet
  • Test deg ved symptomer. Det er ikke lenger nødvendig å teste deg dersom du ikke har symptomer selv om du har nærkontakter som er smittet.
  • Hold deg hjemme ved nyoppståtte luftveissymptomer dersom du føler deg syk.
  • Ved positiv covid-test, hold deg hjemme i fire dager fra symptomstart eller fra dagen for positiv test for dem uten symptomer.
  • Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne må selv vurdere risiko for smitte og egen risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19 mot behovet for kontakt med andre.

Vel møtt til møte i III grad 14. februar!

Vennskapets håndtrykk er et velkjent sinnbilde og noe som godt kan assosieres med frimureriet.

Nylig kom det flotte bilder fra planeten Mars. Nok en ekspedisjon skal finne ut om det har vært liv på Mars, eller om det kan komme mennesker dit en gang i fremtiden. Mange av oss kan huske en enda større spenning. Det var fra månelandingen i 1969. Neil Armstrong sa følgende da han satte foten ned på månen «Et lite skritt for mennesket - et stort skritt for menneskeheten.» Bare 12 mennesker har vært der, og den siste var der i 1972. Tusener på tusener av brødre fra Oscar har imidlertid fra 1875 og helt frem til i dag opplevd den samme stjernehimmelen. Hvilke tanker den enkelte broder gjør seg, forbli den enkelte sin skatt, men for meg har spørsmålet om liv på Mars aldri vært et fremtredende spørsmål på våre møter. De som har vært på månen har lært noe fra sitt nye ståsted. De sier at et av de sterkeste inntrykkene med å være i rommet,- er å se jorden på avstand. Det er tross alt der livet skal leves, og det må vi gjøre i fred med hverandre. 

Gjør jeg denne lærdommen til min, så tar jeg følgende tanker med meg til vårt neste treff under stjernehimmelen. Mine skritt over gulvet i logen har ikke vært merkbare for menneskeheten, men det har vært et stort steg for meg. Jeg vil verken komme til månen eller til Mars, men den største reisen gjør jeg tross alt i meg selv. Målet med denne reisen er ikke å bli meg selv nok, men å lære at jeg er en del av noe større. Dette kan gi meg både fred, glede og en bit av evigheten.

Hjalmar Olseth, Ordførende Mester

Olav Kvinge

En filmregissør for langfilmer, arbeidet også som regissør for reklamefilmer. Han sa til meg at en trend var at publikum krevde kortere og kortere intervaller mellom bildene. Dette betydde at selv et stakket sekund kunne være for langt. Mer og mer innputt på kort tid, syntes å være tidens krav. Dette fikk meg til å tenke på hvor det har blitt av de lange tankene og de lange linjene i mitt liv. Jeg er gammel nok til å huske at brev kom som fysisk post, og i form av tykke konvolutter. Jeg åpnet posten og leste den. Deretter kunne man ta seg tid til å tenke litt gjennom innholdet, for man gikk videre med dagens arbeid. Dagens digitale verden gjør at vi mottar nye impulser hele tiden. Du har ikke før fått en e-post, eller en melding før noen ønsker å vite om du har lest den, og hva svaret blir. Jeg vil verken tilbake til semaforflagg eller telex, men jeg ønsker ikke kortere sekunder. Regissøren sa det slik at kravet om stadig hurtigere bildeskift var enten et krav om mer innputt eller at man ikke hadde evne til å fokusere mer enn ett sekund om gangen. Fravær av jevnlige møter i logen har gjort noe med min evne til å sitte i ro en hel aften. Sakte, men sikkert, så føles det som om tankene blir kortere og fokus skifter for ofte. Jeg gleder meg til nye møter i Oscar. Et møte i Oscar er ikke bare noen timer hver mandag. Det er forventning, det er fokus, det er treff med nye og eldre brødre. Det er gode taler og fortrolig prat i salongene. Det er også alle samtalene utenfor selve møtedagen. Et møte under stjernehimmelen telles ikke i timer. Det er en viktig del av et levd liv. Her møtes de lange linjer og det liv som ikke skal telles i sekunder.

Hjalmar Olseth, Ordførende Mester

Takk og snart nytt år 

Kjære brødre 

Idet 2020 renner ut, så vil jeg oppsummere dette året med ordet med takk. Takk til alle dere som har bidratt for å gjøre et tungt år lettere. Bidrag gjennom alt fra godt smittevern til omsorg for hverandre og de rundt oss. 

Når 2021 møter oss, så vil jeg ønske året velkommen med ordet håp. Tre bokstaver som skal stå i all evighet. Håp om å treffes, håp om nye arbeidsdager, og håp om en god seilas, også for de som ikke alltid får vind i sine seil. 

2021 blir nok et år der vår veier krysses igjen, Ikke bare i form av omtanker, men som gode treff under stjernehimmelen. Vi kjenner alle livets sårbarhet. Det veksler mellom lys og mørke, mellom glede og sorg, fortvilelse og håp. I denne helheten er det vi frimurere treffes og utfører vårt arbeide. 

Jeg gleder meg 

Med broderlig hilsen 

Hjalmar

Nyhetsarkiv for Oscar til de syv Bjerge

Vis artikler
Side 1 av 2

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2022 Den Norske Frimurerorden