Akasien

Akasien
   
||| ||| |||

Du har kanskje sett en gren av akasien, eller hele treet. Det kan ligne på vår hjemlige rogn, med sine sterkt oppdelte eller finnete blader, men botanikere sier det er over 1000 sorter i akasiefamilien og de kan være litt forskjellige. Noen av dem er busker mens andre kan vokse til trær. Flere har vakre små blomster, gule eller hvite. Akasien tilhører erteblomstfamilien og vi kan se inntørkede belgfrukter hengende i grenene. Flere akasier har lange torner og akasiebuskene kan innfiltrer seg i hverandre og bli ugjennomtrengelige.

I bestemors hage

Akasien vokser i tropiske eller subtropiske strøk. Planten eller treet er meget hardført.  I ørkener, der andre vekster må gi tapt for sol og tørke, overlever akasien som den eneste vekst. De lange røttene finner vann nok for den nøysomme planten. Til tross for at det er de varmere strøk som er akasiens naturlige biotop, mener mange at de har eller har hatt akasietrær hjemme i hagen i Norge. Vi skal ikke protestere på at et akasietre kan vokse på en lun og egnet plass i bestemors hage, men det kan selvfølgelig være snakk om en "falsk akasie", f.eks. den svartelistede Robinia.  

Det ekte akasietre har svært gode emner for hagemøbler. Med sin hardhet, bestandighet og vakre utseende egner akasietre seg utmerket til møbler som står ute mye av året. Eller til finere snekkerarbeider inne. Men på samme måte som teak er akasien en utsatt plante bl.a. på grunn av raseringen av regnskog, og bruk av akasie i møbelproduksjon er ikke like akseptert. I tillegg til møbler, brukes akasieblomsten i parfymeindustrien. Og saften av akasien brukes i produksjon av bindemiddel, f.eks. lim, eller som fortykningsmiddel i matvareindustrien.

Den lyse, milde og lett flytende akasiehonningen finner vi i norske forretninger. Det skal være honning som kommer fra bier som har samlet inn nektar fra akasien. Så får vi tro at det er slik...

Symboler

Det er gitt flere forklaringer på hva akasien symboliserer. På gresk betyr Akakia uskyld eller den som er fri for synd. Og dette poenget er det mange som har benyttet i skrift eller utsmykking. Det er også sagt at akasien symboliserer det vedvarende og kanskje det udødelige. Muligens har dette bakgrunn i at akasien er et seigt og værhårdt tre. Det påvirkes lite av vær og vind eller innsektsangrep. 

I bibelen

Bibelen beretter flere steder i sine historier om trær, og ofte er de bærere av en omfattende symbolikk. Bare tenk på "livets tre" og "kunnskapens tre".  Andre steder nevner Bibelen treverket konket, med navn. Også her er det gjerne en dypere mening i teksten. Det vakre, men dyre sedertreet hører vi om. Da dreier seg ofte om noe som er verdifullt, vakkert og påkostet. Leser vi om akasien kan det være om noe som er varig og holdbart. I jødenes Tabernakel var f.eks. støtter og stenger laget av akasietre. I 38 år holdt det den flyttbare helligdommen oppe, i den tiden jødene var på flukt i ørkenen. Skuebrødsbordet og arken med steintavlene var også laget av akasietre.

Dette var litt om akasien, som en liten forberedelse til neste gang du hører om, ser eller leter etter en akasiegren.

Svein Jordahl

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2022 Den Norske Frimurerorden