Seks-ords beskrivelse av ditt frimureri

Odd Grann fylte nylig 90 år.
Odd Grann fylte nylig 90 år. CF Wesenberg
Odd Grann fylte nylig 90 år.||| Odd Grann fylte nylig 90 år.||| CF Wesenberg|||

Odd Grann inviterer - nok en gang. Første gang trykket i Logekjeden nr. 2–2022.

«Du er en som liker frimureri» – er en megetsigende påstand, på seks ord.

Jeg fikk noen tanker og en ide da jeg leste i Aftenposten gammelt nytt fra den gang avisen inviterte sine lesere til å skrive om livet sitt med bare 6 ord, og fikk tusenvis av svar. Det hele var inspirert av følgende ord fra Ernest Hemingway: «– Jeg kan skrive en fullgod novelle med bare seks ord, sa han i et vennelag». – «Yeah, right», sa kompisene – «sett i gang». Svaret kom raskt: «For sale: baby shoes, never worn». Siden skal han ha insistert på at dette var hans litterære mesterverk.

Dette fikk seks norske skribenter til, for noen år siden å lansere boken «Du trenger ikke mer enn 6». Poesi, pussigheter, innsikt, banaliteter og lett forvridde ordspill, alt formulert i seks ord: «På seg selv misforstår man andre». «Honning klisne hender får skylle seg selv». «Sammen om bruddet, alene om sammenbruddet».

A-magasinet tok opp ideen og en demning brast. I løpet av bare noen dager mottok de nesten 600 e-post.

Dette er et sikkert tegn på at nordmenn skriver som aldri før. Kanskje er klassisk grammatikkunnskap på vikende front. Men evnen til å formulere især korte tekster er antagelig bedre enn noen gang i norsk historie. De fikk tekster om lykkelig kjærlighet og stygt svik. Sykdom og død. Savn, håp, seire, nederlag, sorg, glede, tvil og tro. Og rene skriveøvelser. Nesten alt – med noen forfriskende, humoristiske unntak – preget av personlig inderlighet.

I USA er mikronovellen for lengst godt etablert som egen genre. Da Smith Magazine ba lesere og kjente skribenter om deres seks-ords biografier, mottok de over 25 000 bidrag. På Facebook finnes seks-ords grupper, det lekes og diskuteres i blogger. I litterære sirkler er seks-ords kvelder en hit, og i skolen syns elever plutselig stilskriving er både overkommelig og gøy.

Dette var refleksjonen, her kommer ideen: Til sommeren runder jeg 90, i 65 av dem har jeg vært med i frimureriet. «Hvorfor det?» har mange spurt meg. Jeg har gitt mange og lange svar. Her forsøker jeg å si det med seks ord: Frihet, liv og frimureri er ett.

Jeg inviterer deg – kjære broder, som leser dette, til å sende meg din seks-ords beskrivelse av ditt frimureri. Jeg vil ta det som en vennlig hilsen til meg i anledning dette åremål. Men gjør det raskt og på impuls – da blir det etter hensikten med det hele, fra min side.

På forhånd takk! Odd Grann 

Sist redigert onsdag, 07 september 2022 17:27

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2022 Den Norske Frimurerorden