Foredling, barmhjertighet og fellesskap i 275 år

Frimurerbrødre

Frimureriet handler om menneskets forbedring og foredling. I snart 275 år har frimureriet i Norge benyttet seremonier, symboler og allegorier, som utfordrer og forandrer de som opplever dem.

Medlemskap i Den Norske Frimurerorden kan gi deg påfyll på mange områder i livet. For mange er frimurerlogen et fristed der de kan finne ro til ettertanke og fokus på de store spørsmål. Et pusterom i en ellers hektisk hverdag. I frimurerlogen finner vi et fellesskap med langvarige vennskap, lærer omsorg for våre medmennesker og får mulighet til å bidra til veldedige formål – lokalt og nasjonalt. I logene møtes menn fra ulike yrkesgrupper, landsdeler og i alle aldre. Felles for dem er et ønske om å utvikle seg som menneske, å knytte varige vennskapsbånd, og å bidra til et bedre samfunn.

Bli medlem Mer om frimureriet

Stormester valgt for Den Norske Frimurerorden

|||

Det Store Råd, under ledelse av valgkomiteens leder, har i dag tirsdag 12. november 2024 trådt sammen og valgt ny Stormester for Den Norske Frimurerorden.

Valget ble avholdt etter våre lovers forskrifter, og det er med glede vi kan meddele at broder

Frode Olsbø

er blitt valgt, kåret og utnevnt som vår Ordens Stormester og Høyeste Styrer. Han tiltrer embedet umiddelbart, og vil bli rituelt installert som Ordenens Stormester fredag 29. november 2024.

Frode Olsbø er 64 år gammel, og arbeider som kirurg og avdelingsleder på sykehus. Han er gift og har 4 voksne barn.

Olsbø ble tatt opp i…

Les mer

Foredling

innebærer daglig utvikling i retning av et ideal. Sammen og hver for oss forsøker vi å gjøre de visjonene og idealene som samler oss synlig i hverdagen – her og nå. Vi kan ikke bli perfekte, men vi kan bli stadig bedre. Foredling dreier seg om de små skrittene vi tar mot et mål.

Barmhjertighet

betyr omsorg og omtanke for de vi har rundt oss. Det kan innebære å bistå praktisk og økonomisk, men ikke minst å vise raushet overfor andre som sliter med hverdagen sin. Barmhjertighet handler ofte om å kunne sette egne ønsker til side for andres behov.

Fellesskap

er opplevelsen av å være knyttet sammen med andre over alders- og yrkesgrenser. Som frimurere kan vi dele verdier og visjoner. Vi går vår egen vei, men vi går i samme retning. Fellesskap betyr å være i en sammenheng preget av trygghet, samtidig som det gis utfordringer.

Mest for medlemmer

Er du medlem av Ordenen, har vi samlet oppdaterte nyheter, møteplaner og annen nyttig informasjon på en egen side for medlemmer.

Min Side For medlemmer

Kommende åpne arrangementer

|||

Frimurerlogen i Fredrikstad inviterer til informasjonsmøte 5. mai 2025

Mandag 5. mai 2025, klokken 18:30 St. Johanneslogen St. Magnus i Fredrikstad har åpent informasjonsmøte, mandag 5. mai klokken 18.30 for alle som er interessert å høre mer om frimureriet, og hva det…
|||

Frimurerlogen i Stavanger inviterer til informasjonsmøte 7. mai.

Velkommen til åpent informasjonsmøte i Frimurerlogen i Stavanger, i St. Johanneslogen Hafrsfjord til de tre sverd.
|||

Frimurerlogen i Ski inviterer til informasjonsmøte 22. mai 2025

Frimurerlogen i Ski ønsker velkommen til åpent innformasjonsmøte til alle som er interessert 22. mai 2025 kl 1830 i våre lokaler. Det vil bli gitt en presentasjon om vår virksomhet og hva det vil si…
|||

Frimurerlogen på Romerike inviterer til informasjonsmøte 22. mai 2025.

Er du interessert i å vite mer om hva Frimureriet er, og hva det betyr å være en del av Den Norske Frimurerorden og St. Johanneslogen Olav til den gyldne Passer på Strømmen? Logen arrangerer åpent…



Visste du at...

det tar rundt 20 år å passere gjennom frimureriets grader fra 1. til 10. grad?
|||

Støtte til Røde Kors' nødhjelpsarbeide i Ukraina

Den 1. mars ga Den Norske Frimurerorden kr. 500.000,- til Røde Kors' nødhjelpsarbeide i Ukraina. Da oppfordret Ordenens Stormester Ragnar Tollefsen brødrene til å bidra så det monner til dette…

Les mer
|||

Stormester valgt for Den Norske Frimurerorden

Det Store Råd, under ledelse av valgkomiteens leder, har i dag tirsdag 12. november 2024 trådt sammen og valgt ny Stormester for Den Norske Frimurerorden.

Valget ble avholdt etter våre lovers…

Les mer
|||

Hva er hemmelig ved frimureriet?

Vi oppfatter ikke frimureriet som hemmelig, men det er lukket for utenforstående. En virksomhet som åpent offentliggjør sine lover, sin virksomhet, hvor og når det er møter, kan ikke betegnes som…

Les mer
|||

Størst av alt ...

Her følger en tekst forfattet av Svein Magne Moe som tidligere er publisert i Logekjeden.

Les mer

Menneskehandlere på Grev Wedels plass?

Humanist Forlag har gitt ut boka "Konspiranoia - Konspirasjonsteorier fra 666 til WTC". Kapittel 4 i boka, som gjengis i sin helhet i Dagbladet, heter "Menneskehandlere på Grev Wedels plass" og handler om en konspirasjonsteori som var utbredt i 1800-tallets Kristiania, der frimurerne ble beskyldt for mord og menneskehandel...

Den Gamle Logen på Grev Wedels plassInteressant lesning om en periode der vandresagn grep byens innbyggere og fikk dem til å samles rundt den Gamle Logen på Grev Wedels plass. Dette er bare en av mange fantasifulle konspirasjonsteorier frimureriet er blitt utsatt for i årenes løp.

Slik begynner kapittelet:

I september 1869 verserte en skremmende historie i Kristiania; unge piker og gutter ble bortført og drept, for så å bli solgt til hedningene. Mange kjente noen som visste om folk som hadde forsvunnet – en ung bondekone fra Lommedalen, to barn fra Vika og en 17-årig jente fra landet var allerede "faldne under Morderkniven", gjenga Morgenbladet 17. september 1869 fra samtaler de hadde hørt kvelden før. De som sto bak denne handelen med menneskekjøtt var – ifølge ryktene – frimurerne. Raseriet mot frimurerne ble til slutt så stort at det resulterte i et tredagers oppløp mot frimurerlosjen, der rundt åtti personer ble innbrakt av politiet for å ha forstyrret ro og orden.

Med utgangspunkt i Morgenbladets avisreportasjer i dagene før, under og etter oppløpet, skal vi her se nærmere på både denne fortellingen om frimurerne og de ulike gruppene som deltok i disse septemberdagene, da ryktet var blitt så sterkt at det drev folk til handling.

Les hele artikkelen hos Dagbladet

 

Sist redigert søndag, 09 mars 2008 17:42

Ordensbiblioteket i Stamhuset

Tlf. 94006741

Åpningstider
Man-tor 10-14. Man-ons-tor-fre 17-18.30. Tir 13–18.30.
Lunch 12–12.30

Ordenens museum i Stamhuset

Utstillingen i Stamhuset er åpent i logeåret, mandag – torsdag, kl. 17:00–18:15.

Åpent ellers på forespørsel. Ta kontakt.

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2024 Den Norske Frimurerorden