Av Nils Arne Christensen
I vårt tilfelle baserer dette frimurerisk inspiserte diktet seg på en allerede godt kjent sang. Logesangeren og barytonsolisten Jon Steinar Kristensen fikk inspirasjon til dette aktuelle diktet den 03.09.2022. Han hadde latt seg inspirere av den særegne og melankolske, men samtidig vakre melodien med sine spesielle harmonier: Leonard Cohen sin sang «Hallelujah» (fra 1984). Jon Steinar nynnet på Cohens melodi; da oppdaget han at han faktisk var i ferd med å frembringe en frimurerisk tekst til denne Cohens så velkjente låt.
Leonard Norman Cohen (21.09.34 – 07.11.2016) var en canadisk poet og roman-forfatter; låtskriver og sanger, maler og gitarist. Karrieren hans strakk seg over hele 60 år. Helt til han døde. Cohen ble beæret blant annet som Companion av Canada Ordenen. Canadas høyeste sivile utmerkelse! Han var også involvert i «Rock and Roll Hall of Fame».
Han debuterte som poet i 1956. Utgav flere diktsamlinger; ja til og med to romaner. Cohen debuterte også som sanger med «Songs of Leonard Cohen» i 1967. Han ga faktisk ut til sammen hele 14 studioalbum. Andre artister laget de facto over tusen innspillinger av låtskriveren Cohens så egenartede og spesielle poetiske sanger. Blant de mest kjente sangene hans er «Hallelujah», «Suzanne», «First We Take Manhattan» og «Bird on the Wire». Etter ganske så stor suksess med de første albumene sine - var karrieren hans merkelig nok plutselig dalende. Men så - i 1988 - kom han med sin bestselgende plate noen gang: «I'm Your Man». Etter atter en stille periode i 1990-årene - gjorde han så comeback igjen med nye album. - Cohen hadde en omfattende verdensturné i årene 2008 - 2013. Hans siste album var «You Want it Darker». - Cohen tonesatte selv, og spilte selv inn flere av diktene og sangene sine. Og de karakteristiske sangtekstene hans, har til og med blitt gitt ut som egne og selvstendige diktsamlinger.
Cohen ble gjennom filmmusikken kjent for et stort publikum. Men også gjennom andre artisters fremføring av hans melankolske, vemodige og sorgtunge sanger. Cohen bosatte seg i USA; men han hadde faktisk større suksess i Europa enn i USA. Norge var egentlig et av hans største marked! - Rolling Stone rangerer Cohen som nummer 16 på en liste over de 100 fremste låtskriverne av slik pop-musikk i moderne tid. - Cohen hadde et smalt og meget begrenset sanglig register. Sangstemmen hans lå i et ganske så mørkt leie, med sin særegne stil. Dette forholdet påvirket sterkt både melodiene og stemningene i alle hans selvkomponerte sanger.
Tekstene skrev han på engelsk. De omhandler både romantikk og religion; ensomhet, seksualitet og død. De var bare unntaksvis politisk involverende. - Cohens tekster og musikk er sterkt påvirket av ‘de hellige tekstene’ og sangene han hadde med seg fra sin jødiske bakgrunn og oppvekst. Men også fra det katolske miljøet i Montreal, og fra forbilder som Federico García Lorca. - Cohen sammenlignes ofte med Bob Dylan. Men Cohens stil minner faktisk mer om den franske chanson og Jacques Brel - enn om amerikansk pop og Dylan. Cohen fikk tilnavnet «øverstepresten av patos» (engelsk: «the high priest of pathos») og «håpløshetens gudfar» (engelsk: «goodfather of gloom»). Samtidig er tekstene hans kjent for hans blanding og samrøre av både alvor og skjemt. Ofte var tekstene og diktene hans både tørrvittige og mørke, men ikke minst hadde de tidvis en snev av ironi. - Cohen var kjent for å være en perfeksjonist. Ikke uten grunn fikk han således tilnavnet «rockens velkledde gentleman».
Vår frimureriske tekstforfatter Jon Steinar Kristensen, er en pensjonert militær. Han var Oberstløytnant i Luftforsvaret. Han var også tidligere hovedlærer på Luftkrigsskolen og Forsvarets Stabsskole i ‘Ledelse og Kommunikasjon’. For øvrig var han tilsatt som Flyplass Sjef på den Militære Flyplassen på Fornebu. Han har også bak seg flere års internasjonal tjeneste som norsk offiser i både Canada, USA og Belgia.
Solosangeren Kristensen og organisten Christensen har fra tid til annen i logesammenheng - i Oslo og omegn - hatt et godt og konstruktivt samarbeid gjennom en rekke år. De har fremført kjent og mindre kjent klassisk og sakral musikk. Samt tidvis også lettere sjangre. Dessuten egne komposisjoner og egne dikt. Derav også J. S. Kristensens vakre og sakrale, frimurerisk inspirerte dikt.
I tillegg til sanglige oppdrag i Johannes Skiftet - Logens første tre grader - fungerer Kristensen også som solist i høygrader i Provinsiallogens Kapittel, sentralt i Oslo.
I frimurer sammenheng har han - med sin kompetanse - dessuten vært instruktør i «Stemme-bruk og Rituell Forståelse»for diverse Embetsbrødre i Oslo og Viken.
Jon Steinar Kristensen stiller ellers fra tid til annen som ekstra-sanger for 'Frimurerkoret'. Han deltar også av og til som baryton-solist på konserter med 'Frimurerorkesteret'. Han har ikke minst en egen sans for Mozarts dype bass-arier fra den frimurerisk inspirerte 'Trylle-fløyten'; f. eks. solo arien "Oisis und Osiris".
Logesangeren er også en meget 'dreven' korsanger. Han har sunget i Det Norske Solistkor og Oslo Domkor. Vært bass i det kjente 'Grex Vocalis' med dirigenten Carl Høgset.
Han synger fortsatt med i 'Den norske Studentersangforening', og tidvis også med i ‘Olsok-koret fra Stiklestad’. Innenlands, så vel som på turneer utenlands. Det være seg Kina, Japan eller selveste St. Peterskirken i Vatikanet.
Og nå fikk da Kristensen også stimulans fra Leonard Cohens melankolske og særegne musikk til hans dikt «Hallelujah». Herfra fikk han da inspirasjon til å skrive et vakkert frimurerisk inspirert dikt. Fremført på logemøter til brødrenes glede og tilfredshet:
"STJERNEHVELV"
Av Jon Steinar Kristensen
Vi samles under Stjernehvelv
hver Broder svarer for seg selv
i Undring og i Ydmykhet for Livet.
Og når vi vandrer Stien frem
Vi søker mot vårt Trefoldshjem
der Stjernen i det fjerne viser Veien.
Halleluja.
Barmhjertighet er Bygningsgrunn
før Taushet i den Stille stund
der Tankene de stiger opp mot Altet.
Og Styrke i vårt Vennskap vil
når Sannhet's sten vi legger til;
og Sammen Glade står i Broderkjeden.
Halleluja.