Perler fra Ordenens sangskattekammer - Ferden mot Øst, Roger Robberstad

Perler fra Ordenens sangskattekammer - Ferden mot Øst, Roger Robberstad
   
||| ||| Foto: |||

Fra tid til annen har logenes sangere eller organister blitt inspirert; og derigjennom - til glede for brødrene - bidratt til fornying av sangtradisjonen i vår Orden enten med nye komposisjoner, eller med nye, ofte frimurerisk inspirerte tekster.

Av Nils Arne Christensen

I herværende tilfelle – har en frimurerbroder fått ånden over seg – og latt seg inspirere av den kjente sangen «Gje meg handa di, ven». Han har da forfattet et dikt, hvor begynnelsen dels er påvirket av den opprinnelige teksten. - Og ikke minst den vakre irske melodien med de flotte harmoniske vendingene, har ført vår poet ut på de store frimureriske og evangeliske dybder.

Før jeg introduserer dagens frimureriske dikt - vil jeg si litt om vår norske murer-poet: organisten og multikunstneren Roger Robberstad (06.07.1956). Robberstad er en høygrads broder i Stamhuset i Oslo. Han har vært organist i sin moderloge 'St. Olaus til den Gyldne Murskje' i en årrekke. Dessuten har han også i lengre tid vært Loge ‘Leoparden’s Kantor. Fra tid til annen har han da – på grunn av sin kapasitet - også på kort varsel, fungert som vikarierende Kantor i Ordenens øverste system: Landslogens Kapitelloger. En ganske så krevende oppgave. Dessuten har han også stadig gledet sine medbrødre med sine egne musikalske improvisasjoner og harmoniseringer. For da ikke å nevne hans egne frimurerisk baserte dikt. I vårt tilfelle således med en alternativ og høyverdig tekst, til den så velkjente irske folketonen.

Irsk folkemusikk er en genre som er kjent over hele verden. Som en av få former for folkemusikk har genren opprettholdt sin verdensomspennende attraksjon gjennom hele det 20. århundre. Og dette på tross av pop-musikkens samtidige popularitet. Men gjerne da også på grunn av at denne folke-musikken har vært tro mot – og holdt fast ved sine så egenartede og typiske tradisjonelle musikalske aspekter. - ‘The Dubliners’ er et av de band som på en flott måte har markedsført internasjonalt ekte irsk folke-musikk. Og popband som ‘U2’ og ‘Van Morrison’, har ubetinget hentet en del av deres inspirasjon fra irske folketoner. - En norsk komponist som også har latt seg betydelig inspirere av slik særegen irsk musikk, er Rolf Løvland (19.04.55). Han komponerte Norges to første vinner-melodier i ‘Eurovisjon Song Contest: «La det swinge» med ‘Bobbysocks’ i 1985. Og «Nocturne» med ‘Secret Garden’ i 1995. Blant Løvlands andre kjente sanger har «You Raise Me Up» hatt størst suksess. Såvel nasjonalt som internasjonalt. Han mottok Juryens Hederspris under ‘Spellemannsprisen’ 1985, og Bransjeprisen i 2007. Sammen med Fionnuala Sherry utgjør han duoen ‘Secret Garden’. Han har jobbet tett med bl.a. Jahn Teigen og Tor Endresen.

Den norske teksten til denne vår velrenommerte irske folketone fra 1600-tallet, er skrevet av vår kjente og kjære stev-sanger Sondre Bratland. (11.09.38) Bratland er ikke bare en kveder og sanger fra Vinje i Telemark. Men også sangpedagog, komponist og kulturformidler. Bratland har samlet mengder med religiøse folketoner, og formidlet folkemusikken på plater og konserter.  

Han er utdannet lærer fra Oslo Offentlige Lærerskole. Og arbeidet 1969-1990 som lærer ved Edland Skole. Senere også som rektor der. Fra 1991 var han avdelingsleder ved Folkekulturstudiet ved Telemark Lærerhøgskole. Han var faktisk også medlem av Vinje kommunestyre 1970–1978. Og speiderleder i mer enn 25 år. - Som komponist har han tonesatt dikt av bl.a. Olav H. Hauge og Tarjei Vesaas. Skrevet musikk til to kirkespill; tekster til irske folketoner; og oversatt tekster av Hank Williams. Blant hans elever er Arve Moen Bergset.  Bratland har samarbeidet med blant andre felespiller Annbjørg Lien  og organisten Iver Kleive.  Bratland har hovedsakelig gitt ut musikk på Kirkelig kulturverksted.  Han er kjent for sin varme og klangfulle stemme; lyriske og forkynnende fremføring. Samtidig er han også berømmet som en betydningsfull formidler av tradisjonsmusikk, og særlig da fra Setesdal og Telemark.  

Bratlands flotte tekst "Gje meg handa di, ven" - til den vakre og betagende gammel-irske melodien - er blitt norsk folkeeie. Og den fremføres således - rett som det er - i Frimurerordenen, med Bratlands egen kjente tekst (her da med 1. verset):

Gje meg handa di, ven, når det kveldar, det blir mørkt og me treng ei hand.

Lat dei ljose og venlege tankar fylgje oss inn i draumars land.

Lat varmen frå ein som er glad i deg tenne stjerner i mørkaste natt.

Gje meg handa di, ven, når det kveldar, det blir mørkt og me treng ei hand.

Med denne Bratlands vevre og lette tekst til den prektige irske folkemelodien, var det ikke rart at multi-kunstneren Robberstad lot seg inspirere til selv å skrive en litt mer høytidelig, medbroderlig og evangelisk basert tekst – under frimurerisk inspirasjon. Robberstads korale tekst er så dyptpløyende; at den er som skreddersydd til en fremføring i høytidelige rituelle loge-situasjoner:

"Ferden mot Østen"
av Roger Robberstad

Kom, rekk hånden til ham ved din side

led din broder på ferden mot Øst

til en grynning som springer fra Østen 

i en verden som trenges av tørst

Har du gjort hva du kan for den neste

har ditt øye fått glansen fra Ham

som er håpet og styrken og kraften

alt som tenner i hjertet - en brann

 

Nu er arbeidet over min broder,

stjerners skinn funkler over oss ned,

alt vårt arbeid er brakt til sin ende.

Kjeden sluttes - vi gjør det med fred.

Gi da takken til Ham som ga livet,

som ga stjernen sitt klare lys,

for vårt arbeid er brakt til sin ende,

vi kan hvile i Mesterens lys

Sist redigert lørdag, 18 november 2023 11:42

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2022 Den Norske Frimurerorden