Sykehusklovnene: Tusen millioner takk for Fellesgaven 2018!

Sykehusklovnene: Tusen millioner takk for Fellesgaven 2018!
   
Sykehusklovnene: Tusen millioner takk for Fellesgaven 2018! ||| Foto: |||

Vi har mottatt dette brevet fra Sykehusklovnene: Da Sykehusklovnene fikk beskjeden om at Frimurerordenen hadde valgt Sykehusklovnene som mottaker av Fellesgaven 2018, stod jubelen i taket på Sykehusklovnenes kontor på Sentralen, og av flere grunner. For det første var det en fantastisk sum penger! For det andre ga det oss muligheten til å satse målrettet på et såkalt prosedyre prosjekt som betyr å bistå helsepersonell i den medisinske behandlingen slik at den går lettere og bedre for pasientene.

 

sykehusklovnene 01

På St. Olavs hospital i Trondheim har Sykehusklovnene siden januar 2017 jobbet med et program der barn med CP får botoxinjeksjoner som lindrer muskelspenningen og roer spasmer i ledd. Denne behandlingen oppleves smertefullt for barna og det er mange som gruer seg. Med gode erfaringer fra St. Olavs, følte vi oss trygge på at vi at vi kunne bidra til at flere barn, pårørende og sykehusansatte kunne få oppleve medisinsk behandling mindre traumatiske, med redusert bruk av beroligende. I noen tilfeller må barn holdes for å få gjennomført prøver eller undersøkelser. Å måtte bruke unødig tvang overfor barn, er svært ubehagelig og vanskelig for helsepersonell, barn og foreldre. I noen tilfeller kan gjennomføringen være så utfordrende at barn må legges i narkose.

Med 1 million kroner fra Frimurerne ble prosedyreprosjektet raskt satt i verk, i form av to prosjekter, ett ved Haukeland universitetssykehus, utpakking av bandasjer etter hypospadioperasjon, og det andre ved Rikshospitalet, der fokuset var innledning til narkose før MR, CT og hjertekateterisering. En viktig del av prosjektet er å forsøke å evaluere effekt av klovning som prosedyrestøtte. Sammen med Guro Grindheim, overlege i barneanestesi ved Rikshospitalet og medlem av styret, har vi utarbeidet et registreringsskjema med spørsmål om barnets, foreldrenes, helsepersonellets og klovnenes opplevelser av prosedyren. Barn fra 3-12 år og deres foreldre vil bli inkludert, samt en kontrollgruppe uten sykehusklovner. Resultater fra studien vil bli konkludert i 2020, men så langt er erfaringene sett fra helsepersonell og pårørendes side overveldende positive.

For at sykehusklovnene skulle bistå på en best mulig måte i tett samarbeid med helsepersonell gjennomførte vi først en opplæring. Avital Dvory fra Dream Doctors i Israel har lang erfaring med denne type klovning og hadde en lang workshop med klovner og helsepersonell ved Rikshospitalet. Temaet var samarbeid mellom klovn og helsepersonell i prosedyrer, basert på praksis i Israel der sykehusklovn og lege jobber som ett team. Avital fortsatte undervisningen under kyndig ledelse i et operasjonsrom der sykehusklovnene kunne utforske og leke med instrumenter og gjenstander og trene seg opp på situasjoner og øve til å møte pasientene.

sykehusklovnene 02

Til sammen 10 klover er spesialisert og jobber én dag i uken bare med prosedyrer, noe som betyr at vi er med 2-5 barn på Rikshospitalet og 1 – 2 barn i uken på Haukeland. Det er nærliggende å tenke at sykehusklovnene er til for å tulle og for å få pasienter til å le, og det er en viktig del av arbeidet. Men prosedyrebistand tydeliggjør at sykehusklovning har en både terapeutisk og samfunnsmessig effekt.

Se hva mamma Linda Marie skrev på Instagram:

I dag var vi så heldige at vi møtte @sykehusklovnene på barneavdelingen for dagkirurgi. Vanessa har vært igjennom mange narkoser, når hun skal ta MR bilder. Det har bydd på mye redsel og angst, da jeg tidligere har måtte holde henne fast mens anestesilege har holdt masken inntil munnen hennes til hun har sovnet. Og jeg har forlatt henne med tårene mine nedover ansiktet og hatt det helt forferdelig med å gjøre slikt mot henne. I dag var en helt spesiell dag for både meg og Vanessa, de har fått til en ordning på tirsdager at @sykehusklovnene kan følge barn til narkose. Vanessa ville selv bli med klovnene, smilte, og hadde det helt tipp topp. Når vi kom på rommet, så var anestesilege helt fantastisk når hun så Vanessa ble redd, så stoppet hun det og lot oss gå ut med klovnene igjen. Så det ikke skulle bli noe tvang, heller en god opplevelse at det ikke var noe vondt eller farlig. Når vi kom tilbake prøve de heller på å gi henne noe beroligende for angsten sin og tilslutt sovnet hun i fanget mitt, jeg legger meg med henne i sengen og vi blir deretter trillet ned til MR igjen og @sykehusklovnene var med på hele turen tilfelle hun skulle våkne opp på turen. De sang for henne mens hun sov. Jeg har aldri opplevd å gå fra Vanessa slik med rørte øyne og et smil om munnen min. Fy fader for en jobb disse menneskene gjør for våre syke barn. Jeg forstår det er vanskelig for andre å forstå dette, men for oss foreldre i slike situasjoner gjør de en helt unik forskjell! Gud for noen mennesker med så mye kjærlighet og omsorg. Tusen takk for det dere gjorde for oss i dag @sykehusklovnene ❤️

Dette er grunnen til at Sykehusklovnene, og alle de som støtter dem, ønsker at helsefremmende klovning skal bli en naturlig del av behandlingen av syke barn. Ikke bare et tilfeldig, hyggelig møte. Sykehusklovning er nemlig så mye mer enn god underholdning – det er magisk medisin. Den store fellesgaven har gitt Sykehusklovnene en unik mulighet til å bistå unge pasienter der de kanskje trenger det mest, - og å dokumentere hvordan det hjelper.

Besøk Sykehusklovnenes nettsider her

sykehusklovnene 03
Sist redigert torsdag, 17 oktober 2019 20:41

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2022 Den Norske Frimurerorden