Foredling, barmhjertighet og fellesskap i 275 år

Frimurerbrødre

Frimureriet handler om menneskets forbedring og foredling. I snart 275 år har frimureriet i Norge benyttet seremonier, symboler og allegorier, som utfordrer og forandrer de som opplever dem.

Medlemskap i Den Norske Frimurerorden kan gi deg påfyll på mange områder i livet. For mange er frimurerlogen et fristed der de kan finne ro til ettertanke og fokus på de store spørsmål. Et pusterom i en ellers hektisk hverdag. I frimurerlogen finner vi et fellesskap med langvarige vennskap, lærer omsorg for våre medmennesker og får mulighet til å bidra til veldedige formål – lokalt og nasjonalt. I logene møtes menn fra ulike yrkesgrupper, landsdeler og i alle aldre. Felles for dem er et ønske om å utvikle seg som menneske, å knytte varige vennskapsbånd, og å bidra til et bedre samfunn.

Bli medlem Mer om frimureriet

Stormester valgt for Den Norske Frimurerorden

|||

Det Store Råd, under ledelse av valgkomiteens leder, har i dag tirsdag 12. november 2024 trådt sammen og valgt ny Stormester for Den Norske Frimurerorden.

Valget ble avholdt etter våre lovers forskrifter, og det er med glede vi kan meddele at broder

Frode Olsbø

er blitt valgt, kåret og utnevnt som vår Ordens Stormester og Høyeste Styrer. Han tiltrer embedet umiddelbart, og vil bli rituelt installert som Ordenens Stormester fredag 29. november 2024.

Frode Olsbø er 64 år gammel, og arbeider som kirurg og avdelingsleder på sykehus. Han er gift og har 4 voksne barn.

Olsbø ble tatt opp i…

Les mer

Foredling

innebærer daglig utvikling i retning av et ideal. Sammen og hver for oss forsøker vi å gjøre de visjonene og idealene som samler oss synlig i hverdagen – her og nå. Vi kan ikke bli perfekte, men vi kan bli stadig bedre. Foredling dreier seg om de små skrittene vi tar mot et mål.

Barmhjertighet

betyr omsorg og omtanke for de vi har rundt oss. Det kan innebære å bistå praktisk og økonomisk, men ikke minst å vise raushet overfor andre som sliter med hverdagen sin. Barmhjertighet handler ofte om å kunne sette egne ønsker til side for andres behov.

Fellesskap

er opplevelsen av å være knyttet sammen med andre over alders- og yrkesgrenser. Som frimurere kan vi dele verdier og visjoner. Vi går vår egen vei, men vi går i samme retning. Fellesskap betyr å være i en sammenheng preget av trygghet, samtidig som det gis utfordringer.

Mest for medlemmer

Er du medlem av Ordenen, har vi samlet oppdaterte nyheter, møteplaner og annen nyttig informasjon på en egen side for medlemmer.

Min Side For medlemmer

Kommende åpne arrangementer

|||

Frimurerlogen i Fredrikstad inviterer til informasjonsmøte 5. mai 2025

Mandag 5. mai 2025, klokken 18:30 St. Johanneslogen St. Magnus i Fredrikstad har åpent informasjonsmøte, mandag 5. mai klokken 18.30 for alle som er interessert å høre mer om frimureriet, og hva det…
|||

Frimurerlogen i Stavanger inviterer til informasjonsmøte 7. mai.

Velkommen til åpent informasjonsmøte i Frimurerlogen i Stavanger, i St. Johanneslogen Hafrsfjord til de tre sverd.
|||

Frimurerlogen i Ski inviterer til informasjonsmøte 22. mai 2025

Frimurerlogen i Ski ønsker velkommen til åpent innformasjonsmøte til alle som er interessert 22. mai 2025 kl 1830 i våre lokaler. Det vil bli gitt en presentasjon om vår virksomhet og hva det vil si…
|||

Frimurerlogen på Romerike inviterer til informasjonsmøte 22. mai 2025.

Er du interessert i å vite mer om hva Frimureriet er, og hva det betyr å være en del av Den Norske Frimurerorden og St. Johanneslogen Olav til den gyldne Passer på Strømmen? Logen arrangerer åpent…



Visste du at...

frimurere over hele landet bidrar som grytevakter i forbindelse med Frelsesarmeens juleinnsamling?
Fra en norsk logesal.|||

Frimureriet i Norge

Den Norske Frimurerorden arbeider i tre skifter eller avdelinger. I det første skiftet (1., 2. og 3. grad.) arbeides det etter to ritualsystemer: Det svenske system, og Polarstjerneritualet…

Les mer
|

Frimureri som dannelsesprosjekt

Harald Eias tv-programmer «Hjernevask› utløste for en tid tilbake en bred debatt. Spørsmålene fylte metervis med spalteplass i avisene, de ble drøftet ved middagsbordet i de tusen hjem og på…

Les mer
|||

Størst av alt ...

Her følger en tekst forfattet av Svein Magne Moe som tidligere er publisert i Logekjeden.

Les mer
|||

Støtte til Røde Kors' nødhjelpsarbeide i Ukraina

Den 1. mars ga Den Norske Frimurerorden kr. 500.000,- til Røde Kors' nødhjelpsarbeide i Ukraina. Da oppfordret Ordenens Stormester Ragnar Tollefsen brødrene til å bidra så det monner til dette…

Les mer

Institusjoner

Ordenens Arkiv har tilholdssted i Stamhuset, Nedre Vollgt 19, og hører til under Ordenens Kanselli, som ledes av Ordenens Seglbevarer.

Arkivets hovedoppgave er naturlig nok å bevare og arkivere arkivverdig materiale for Den Norske Frimurerorden. I tillegg til arkivet i Oslo har den Norske Frimurerorden arkiv i alle provinser som igjen ivaretar sine respektive logers behov innenfor sitt ansvarsområde.

Ordenens Arkiv i Oslo fungerer videre som post- og servicekontor for Stamhuset og formidler innkommende og utgående post til og fra Stamhuset, samt utfører servicetjenester innen kontor og rekvisita for Ordenens administrasjon.

Av spesielle tjenester kan det nevnes at det er Ordenens Arkiv i Oslo, som i samarbeid med Ritual- og Utstyrsdirektoriet, forestår trykking og utsendelse av alle Ordenens ritualer, instrukser, lover, protokoller og div skjemaer m.m til landets loger, broderforeninger og frimurergrupper.

Ordenens Arkiv bistår også Stamhusets øvrige direktorier og avdelinger i forbindelse med utsendelser og material til respektive mottakere innen Ordenen, f.eks Heraldikk, Informasjonsdirektoriet, Ordenens Bibliotek, Kunnskapsdirektoriet for å nevne noen.

Utover dette bistår Ordenens Arkiv forskjellige loger, broderforeninger og frimurergrupper med utsendelser og produksjon når kapasitet tilsier det.

Besøk i Arkivet:

Ordenens Arkiv følger Stamhusets kjernetid med åpningstider, dvs mandag-torsdag 10-14.
Skulle det være behov for bistand utover dette kan dette avtales via e-post til

Bestilling av materiale fra Ordenens Arkiv:

For oversikt over hva som kan bestilles fra Arkivet vennligst send e-post til hvor fullstendig oversikt mottas i retur.
Alle henvendelser angående bestillinger gjøres til

Jobb i Ordenens Arkiv:

Vi ønsker alltid kontakt med brødre som kunne tenke seg å hjelpe til og jobbe i Arkivet.
Ønsker du å bidra til Ordenen gjennom allsidig og variert arbeid i Stamhuset kan du sende en e-post til eller og avtale en liten prat. 

Kontaktinformasjon for Ordenens Arkiv:

Ordenens Overarkivar – Øystein Moe
– 91170802

Frimurerhjemmene, tidligere Frimurernes Aldershjem, ligger naturskjønt til på Bygdøy i Oslo, og er underlagt Den Norske Frimurerorden .

Frimurerhjemmene ble grunnlagt 16. desember 1912 ved hjelp av innsamlinger, frivillige gaver og samt midler fra DNFO. De to første byggene stod ferdig høsten 1915.

Av frimurerbrødre ble det 1. juni 1899 opprettet ”Frimureres Selvhjælpsforening”, hvilket navn i 1948 er forandret til Begravelseskassen av 1899 for Frimurere. Begravelseskassen som er organisert som en medlemsforening blant norske frimurere, har som formål å sikre medlemmenes etterlatte et kontantbeløp så snart dødsfallet er blitt kjent.

Begravelseskassen styres etter forsikringsmessige prinsipper og fastsettelse av forpliktelser og årsresultat gjøres i samråd med kvalifisert livsforsikringsaktuar.

YTELSER Kontantbeløpet som fra 9. juni 2022 er på kr 7 000,- består av en garantert del på kr 4 000,- og en ugarantert del på kr 3 000,-. Den siste delen er en funksjon av kapitalavkastningen på medlemmenes midler. Beløpet utbetales uavhengig av avtaleår og / eller alder. Frem til fylte 69 år kan medlemmer også inngå avtale om ”Tilleggsbidrag” som utgår med samme beløp som det ordinære gravferdsbidraget.

Hvis man tegner seg for alle fem avtalene (hovedavtale + fire tilleggsavtaler) så er maks utbetaling pr 9. juni 2022 på kr 35 000,-

MEDLEMSKAP I Begravelseskassen kan bare opptas medlemmer av Den Norske Frimurerorden som ved opptakelsen er bosatt i Norge og ikke har fylt 70 år. Ved opptak avgir medlemmet kun en egenerklæring om: ”at søkeren så vidt han kjenner til, er sund og frisk og ikke har noen svakhet eller sykdom som antas å kunne fremkalle en tidlig død”.

INNBETALINGER / PREMIER

Innbetaling skjer fra 9. juni 2022 enten en gang for alle (engangspremie) ved innmeldelsen. De som ved innmeldelsen har fylt 60 år, må betale beløpet en gang for alle. For avtale om ”Tilleggsbidrag” er det kun adgang til engangsinnbetaling.

Innbetalingsbeløpet er pr. 9. juni 2022:

innmelding
Begravelseskassens styre har fullmakt til å endre ugaranterte ytelser, premiesatsene og / eller fastsette administrasjons / fakturagebyr.

Innmelding i Begravelseskassen kan gjøres ved å kontakte Forretningsfører Joe R. Svelland på mobil 940 06 771 eller pr brev til Postboks 506, 0105 Oslo.

Styret i Begravelseskassen pr. 9. juni 2022:

Styreleder Roar Thoresen
Styremedlem Andor Gregorics
Styremedlem Rolf Kristian Arnesen
Varamedlem Arve Aanes Johansen
Varamedlem Sven Erik Ottersen

Forretningsfører Joe R. Svelland
Revisor 

Velgjørenhetsdirektoriet har ansvaret for Ordenens velgjørenhetsvirksomhet og fører tilsyn med de underlagte enheters velgjørenhet. 

Direktoriet ledes av Ordenens Administrator. Storhospitalier er hans stedfortreder. 

På møtene i de ulike logene samles det inn penger til veldedige formål. Midlene brukes av logene til å hjelpe frimurerbrødre og deres etterlatte som har særlige behov, og til andre sosiale formål. 

25% av de midlene som samles inn i logene går til Ordenens Fellesgave. Fellesgaven tildeles et sosialt formål, vanligvis en virksomhet med landsdekkende nedslagsfelt i Norge.

Den Norske Frimurerordens fellesgave de seneste årene.

Ordensbiblioteket i Stamhuset

Tlf. 94006741

Åpningstider
Man-tor 10-14. Man-ons-tor-fre 17-18.30. Tir 13–18.30.
Lunch 12–12.30

Ordenens museum i Stamhuset

Utstillingen i Stamhuset er åpent i logeåret, mandag – torsdag, kl. 17:00–18:15.

Åpent ellers på forespørsel. Ta kontakt.

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2024 Den Norske Frimurerorden