Jakten på br. Henry John Church

Oppdraget:

Vår loges utmerkede og meget historisk interesserte ordførende mester, Thorstein A Karstensen, ga meg for ca. 3 år siden i oppdrag å fremskaffe bilde av vår tidligere broder Henry John Church.

Han var en av 8 frimurere i Mosjøen på 1880-tallet. 7 har vi kontroll på med foto og historikk, men den 8. - egentlig frimurer nr. 4 i Mosjøen, - Henry John Church, - der mangler vi ennå noen opplysninger for å få et fullstendig bilde.Jeg har drevet med slektsforskning og lokalhistorie gjennom mange år, og syntes oppdraget var både spennende og utfordrende.

cmh
Lensmann Christian Møinichen Havig

Personalia

I flg. folketellingen for Mosjøen i 1875 var Henry John Church født i 1849 i Cheltenham i England. Han ble omkring 1867 gift med Mary Annie Soule, f. 1845 i Moreton, Worchestershire i England. Sammen fikk de 3 barn, Carry Flora Maud, f. 1868, Henry Wheeler, f. 1870 og Thorvald Fritjof, f. 1871.

Henry John Church var i årene fra omkring 1870 - 1890 kasserer på "Engelskbruket" i Mosjøen.

Litt historisk bakgrunn:

En viktig faktor ved utviklinga av Mosjøen og Vefsn, og for så vidt store deler av Helgeland i omkring 3 tiår på siste halvdel av 1800-tallet var “The North of Europe Land and Mining Company Ltd“ eller Engelskbruket som det het på folkemunne. Helgeland var rikt på skog som til dels var meget lite utnyttet.  Bønder og landeiere tok nesten bare ut trevirke til eget “daglig bruk” av de store skogene. 

Behovet for trevirke var kraftig økende utover 1800-tallet og prisene på tømmer og trevirke steg. Det, sammen med en lovendring i 1854 som muliggjorde tømmereksport i større omfang enn tidligere, samt at engelskmennene selv bygget ned trelasttollen, gjorde de store norske skogene interessante for fem engelske investorer, W. Frost, A. Prince, S. E. Comyn, J. R. Croskey og Th. Collis, som i 1865 fikk kjøpt de store eiendommene til Fredrik Holst fra Alstahaug. Holst hadde selv ingen interesse av å utvikle skogbruket, og solgte i 1865 unna et område på om lag 5000 kvkm, nesten like stort som Akershus fylke.

engelskbruket
Engelskbruket omkr. 1875

På Halsøy ved Mosjøen ble det reist et moderne dampdrevet sagbruk og der trengtes arbeidskraft. Folk fra hele landet kom strømmende til, noen for å arbeide, andre for å drive handel og selvsagt også noen for å snylte på de andre. Dette førte til bekymring og engstelse, spesielt blant de “kondisjonerte”.

Og her var det altså at br. Church hadde sitt virke frem til slutten av århundret. I år 1900 er han flyttet til Brettesnes i Vågan i Lofoten, der han drev landhandel og var bestyrer på en guano- og tranfabrikk. Han var nå i tillegg britisk konsul.  Omkring 1908 forsvant Church fra Lofoten, og siden er det svært få spor etter ham.

Etterkommerne

Datteren, Carry, flyttet til Oslo der hun bodde i år. 1900. Eldste sønn Henry Wheeler døde trolig meget ung mens yngste sønn, Thorvald Fritjof giftet seg med ei "Lofot-taus", Anna Maren, og utvandret til USA. Man finner spor etter ham og hans hustru og barn på folketellinga for   Chicago, Illinois både 1900, 1910 og 1930. I 1930 hadde Thorvald endret sitt fornavn til Thomas, det klang vel bedre "over there".  Men så mistet jeg sporet der også.

thorvald_church_2
Folketelling USA 1910

 

Frimureriske data:

Den 7.12.1883 ble daværende visekonsul og kasserer Henry John Church opptatt til frimurer i St. Johanneslogen Nordlyset i Trondheim. Det skjedde på logens julemøte. Han ble innført i matrikkelen med nr. 71. Hans førstefadder var daværende telegrafinspektør, senere ordfører i Mosjøen, Andreas Fredrik Peter Schroeter. 

Church fikk II grad den 24.10.1892, og en uke senere, etter forutgående dispensasjon, fikk han III grad. Den 18.9.1893 ble han forpasset til IV/V grad og den 10.11.1897 fikk han VI grad. Lenger har vi ikke kunnet følge hans frimureriske vandring. Matrikkelen sier at han i 1908 endret sin bostedsadresse til England og fra 1935 forsvinner han fra matrikkelen og trolig har han dette året nedlagt sitt jordiske verktøy. Dette er imidlertid noe uvisst.

silhouette
Henry John Church
Mangler ennå bilde

Jeg har ennå ikke funnet noe bilde av vår tidligere broder. Det begynner å gå på min slektsforsker-ære løs. Nesten hver dag får jeg, via nettet, informasjon om personer med etternavn Church fra hele verden, men aldri den rette. Kanskje sitter det en broder et eller annet sted i Norge med kunnskap om vår frimureriske venn. Kanskje finnes det et bilde, kanskje finnes det frimureriske gjenstander som kan knyttes til ham. Da ville både jeg og vår OM blitt meget glade for et tips.

Nils Erik Østerud/

Sist redigert fredag, 28 mai 2010 18:43

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2022 Den Norske Frimurerorden