Syngende husdikter ble målløs

Oddbjørn Sæbø og Einar Ørsje hadde forberedt et langbord med sang og musikk.
Oddbjørn Sæbø og Einar Ørsje hadde forberedt et langbord med sang og musikk.  
Oddbjørn Sæbø og Einar Ørsje hadde forberedt et langbord med sang og musikk.||| Oddbjørn Sæbø og Einar Ørsje hadde forberedt et langbord med sang og musikk.||| |||

Fredag 20.mai var det dekket til Langbord og allsang på sangerloftet, med fokus på sangerbroder og husdikter Einar Ørsjes årelange produksjon av viser og sanger. Men kvelden skulle ikke forløpe helt som den snart 90 årige hovedpersonen hadde sett for seg.

Sammen med Oddbjørn Sæbø hadde Einar valgt ut noen perler fra eget arkiv. Disse var trykket opp og utdelt for anledningen, og her ble blant annet Fløibanen, Statsraaden og tidligere sangerbroder Gunnar Isager løftet frem til kjente melodier.
«Vi kom i snakk på en juleavslutning om ikke vi skulle gjøre noe sammen rundt dette, og dermed var vi i gang» sa Oddbjørn som for anledningen akkompagnerte på gitar. Men det ble ikke så mange sanger sunget før sangforeningens formann Geir Hordvik tok ordet.

I salongen

Sangforeningengs formann Geir Hordvik (t.v.), Einar Ørsje og viseformann Sverre Seime.

«Einar, du har alltid vært en tilstedeværende og positiv sangerbroder. Vi er oppriktig glade for å ha deg her hos oss og setter stor pris på deg, det du gjør og har gjort for sangforeningen» sa formannen.
Hordvik hadde bare positivt å si om Einars virke og deltakelse i sangforeningen, og kunne til slutt røpe hvorfor Einar egentlig var plassert i kongesetet denne kvelden.
«Einar, vi har besluttet å gjøre deg til æresmedlem av sangforeningen.»
Selv om den lyriske pennen sitter løst hos Einar, ble han både målløs og overrasket da han mottok bevis for sitt æresmedlemskap til stående applaus fra langbordet.
«Dette var overraskende og svært gledelig! Jeg skjønte kanskje noe var i gjære, men tenkte det i så fall gjaldt 25 års pokal som medlem av sangforeningen.» Tidligere formann Erik Stensland, som gjestet langbordet fra sitt nåværende bosted i Drammen, hadde bare godt å si om Einar fra den tiden han selv var aktiv i Bergen. «Er det en som fortjener æresmedlemskap, er det virkelig deg Einar.»

Einar Ørsje har vært aktivt medlem av sangforeningen i 25 år, og ble i 2015 innehaver av Storkors med kraschan av den Glade Gauk. Einar var i flere år CM i sangforeningen, og har dekket opp mangt et langbord for brødrene. Det store smilet var om mulig enda større da allsangen fortsatte i maikvelden, ledet an av husdikteren og hans gitarist.

Utendørs

Geir Hordvik (t.v.), Sverre Seime, Einar Ørsje og Oddbjørn Sæbø. I bakgrunnen Fløien og vakre Bergen.  

Sangforeningens æresmedlemskap

Det første æresmedlemskap av sangforeningen ble utdelt i 1909 til Kaspar Kielland som ble hyllet av sangerbrødrene for sin virksomhet i sangens tjeneste. Medaljen Kielland da fikk bar inskripsjonen Vort æresmedlem ene du er vorden, og derfor dekoreres du også med vor orden. Siden har kun 27 medlemmer av sangforeningen blitt tildelt en slik hedersbevisning. Den utdeles medlemmer som har gjort en langvarig innsats for sangforeningen, og sangforeningens lover fordrer et enstemmig styre for slike beslutninger. Einar Ørsje er den 28 sangerbroder som bærer æremedlemskap, nå selskap med Bjørn Losnegaard, Jakob Hellesland, Håvard Pytte og Kaare Flesche.

Sist redigert onsdag, 13 juli 2022 00:38

Den Norske Frimurerorden, Nedre Vollgt. 19, 0158 Oslo. Postboks 506 Sentrum, N-0105 Oslo. Telefon: 22 47 95 00

Kontaktinformasjon til Ordenen og sentrale embedsmenn
Ansvarlig redaktør for nettsidene:
Teknisk ansvarlig for nettsidene:

For spørsmål om Min Side og ditt medlemskap:

Personvernerklæring

© 1749-2022 Den Norske Frimurerorden